Samen met de Veghelse Horeca een carnavalstent op de Markt!

Carnaval in Veghel krijgt volgend jaar opnieuw een ander jasje. Voorzitter van cv de Kuussegatters Han Versantvoort onthult dat er een nieuwe tent komt te staan op de Markt. “De tent wordt bevestigd aan de gevel van de cafés Fellows & Friends en ’t Hart van Veghel”, aldus Versantvoort.

Vorig jaar werd voor het eerst gebruik gemaakt van een sheltertent op de Markt. De tent viel uiteindelijk iets kleiner uit dan in eerste instantie bedacht. Versantvoort legt uit waarom: “Vlak voor carnaval kregen we een enorme domper te verwerken. Het was de bedoeling dat we de weg tegenover Koffieleut bij het feestterrein zouden betrekken. Dit stukje zou afgesloten worden voor verkeer. De brandweer en de gemeente staken daar echter een stokje voor. De weg moest openblijven in verband met de veiligheid. In plaats van een grote tent werd het toen meer een groot doek.” Het pakte dus allemaal iets minder goed uit dan gehoopt. Om reden zocht de carnavalsvereniging naar een alternatief.

Prins Carnaval
Zo is er onder meer onderzocht om een tent te plaatsen op de parkeerplaats achter Matteucci. Er is zelfs een vergunning voor aangevraagd, toch wordt dit plan in de ijskast gezet. Versantvoort: “Het is financieel erg moeilijk rond te krijgen. De exploitatie van zo’n tent kost enorm veel geld. Dilemma twee is: wie gaat het draaien? De horeca hebben hun eigen plannen en belangen. Maar die hebben we wel nodig, want alleen kunnen we het niet.”


De sheltertent keert niet meer terug.

En dus gingen Versantvoort en co in gesprek met de kersverse Prins Carnaval van Veghel en uitbater van Fellows & Friends Jaap van Herwaarden en Jeroen van den Nieuwenhuizen van ’t Hart van Veghel. De voorzitter van de Kuussegatters vervolgt: “Na de coronajaren is de samenwerking met de horeca vrij stroef geweest. Zij moeten hun eigen broek ophouden en kijken dus goed naar een eigen tent en programma. Ik heb daar overigens wel begrip voor hoor, maar dat is de samenwerking niet ten goede gekomen. Tijdens de pittige gesprekken met Jaap en Jeroen hebben we elkaar de waarheid vertelt en wat oud zeer uitgesproken. Vice versa. Denk daarbij aan duidelijk communiceren en het goed verdelen van de taken.”

Alternatief plan
Uiteindelijk waren de gesprekken zeer constructief zegt Versantvoort. “Een extra tent erbij zagen Jaap en Jeroen niet zitten. Het publiek wordt dan verdeeld. Toch hebben we toen de intentie naar elkaar uitgesproken om het samen te gaan doen. Dat is gelukt, maar wel met een alternatief plan.”

‘Hele mooie tent’
De Kuussegatters, Fellows & Friends en ‘t Hart van Veghel hebben de handen ineengeslagen en willen een tent aan de gevel van de twee horecazaken plaatsen. De tent moet 25 bij 15 meter worden. Daarmee loopt deze door tot ongeveer de fonteinen op de Markt. Versantvoort: “Het wordt echt een hele mooie tent die we kunnen opdelen in twee delen, zodat hij geschikt is voor grote en kleine evenementen. Aan de kopse kant kunnen we de tent opengooien en er is de mogelijkheid om een klein buitenterras te plaatsen.”