Prins Jaap d’n Urste nieuwe heerser van Kuussegat

Open monden bij de onthulling in Kuussegat.

Ja, ja, dames en heren. Het is dan eindelijk zo ver… Jaap van Herwaarden is onthuld als Prins Jaap d’n Urste. Het ging er al jarenlang over. Mensen speculeren graag over wie de nieuwe prins van Kuussegat wordt en zijn naam kwam áltijd voorbij. Men kwam steeds bedrogen uit, tot dit jaar! En hij gaat er een knallend carnavalsfeest van maken!

Prins Jaap d’n Urste

Als je aan de Markt van Veghel denkt, dan denk je automatisch aan Fellows & Friends. Jaap is al 11 jaar eigenaar van dit borrel- en biercafé. En al ruim 10 jaar aan zijn zijde staat Nina Vogels. Allebei geboren en getogen Veghelaren met een hart voor horeca en gezelligheid. Daarnaast heeft Jaap ook een grote passie voor speciaalbier en het produceren van muziek. Hij organiseert bij Fellows & Friends ook regelmatig avonden met bijvoorbeeld livemuziek, pubquizzen en bingo’s. Één en één is twee. Als dit geen op en top carnavaleske prins is, dan weten wij het ook niet meer.

“De voorzitter van de Kuussegatters én risicobeheerser Han Versantvoort kwam bij mij op bezoek onder het mom van een verzekeringen en risico-inspectie. Even samen door de zaak lopen om te kijken of alles klopt. Ondertussen stelde hij allemaal vragen over onze toekomstplannen. Toen we eenmaal boven in het pand aangekomen waren zei Han tegen mij: “Ik denk dat Frenk en Floris dit jaar als eerste weten wie de nieuwe prins wordt”. Dat kwartje viel nog niet meteen, hoe bedoel je? Han antwoorde met: “Dat jij Prins van Kuussegat wordt dit jaar.” Vol bedenkingen maar uiteraard ook enthousiasme ging ik met mijn gezicht in de plooi weer aan het werk en moest ik het Nina nog vertellen. Maar met twee drukke horecabanen wisselt het rooster van mij en Nina nog wel eens af. Dus na twee dagen elkaar thuis niet gesproken te hebben besloot ik het haar maar telefonisch te vertellen. Nina zei meteen ‘Dat moet je doen! Deze kans krijg je nooit meer!’”.

“Daor staode van te kèke! Het motto van dit jaar, maar ook hetgeen wat veel Kuussen en Kuussinnen denken op dit moment. “Ik kan me voorstellen dat mensen het niet (meer) verwacht hadden met het café en onze toekomstplannen”. Dit was dus echt de allerlaatste kans geweest en die hebben we gekregen. En we gaan er dan ook alles uithalen wat erin zit. Alaaf Kuussegat!”.

Adjudant JB Pot


Altijd een brede glimlach op zijn gezicht en hét ultieme feestnummer naast Prins Jaap d’n Urste is JB Pot. Je kunt JB kennen van Finnz, samen met zijn vriendin Lisa de Wit heeft hij deze mooie boutique aan de Hoofstraat in Veghel. Naast de winkel hebben ze ook hun handen vol aan de bijbehorende webshop finnz.nl. Dat de dames van dit zestal er zo knap bijlopen is dan ook te danken aan Lisa en JB. Naast ondernemen houdt JB enorm van golfen, muziek, festivals en concerten.

“Ik werk al 23 jaar op Pinkpop als vrijwilligerscoördinator, daar stuur ik een grote groep vrijwilligers aan en ondertussen geniet ik ook van wat optredens. Het was even schrikken toen ik aan het werken was op Pinkpop en Han mij belde. Hij vroeg mij: “Wil jij nog één ding doen voor de Kuussegatters, en dat is aankomend jaar adjudant worden!? Uiteraard was het antwoord volmondig; JA, allicht!”.

“Elf jaar geleden ben ik ook al eens adjudant geweest bij Prins Driekus d’n Twidde. Met Dick van Schie én Philip van den Brand was dat een ervaring om nooit te vergeten. Ik vind het een enorme eer om dit jaar naast Jaap te mogen staan als zijn adjudant en samen met hem en René gaan we er een dik vet knallend feest van maken!”

Adjudant René Verwegen

René Verwegen komt vanuit de Raad van XI en is door de Prins Jaap d’n Urste gekozen als zijn adjudant. René is inmiddels 11 jaar getrouwd met Anne. Zij hebben drie kinderen Lars (9) en tweeling Fleur (8) en Jasper (8). René werkt als meewerkend uitvoerder bij de Bonth van Hulten in Nieuwkuijk, een restauratiebedrijf van eeuwenoude monumenten.

René was voordat hij bij de Raad van XI kwam, lid van de Technische Commissie. Zij helpen vaak achter de schermen met de opbouw van onder andere de Hofzittingen. “Wij komen echt uit een carnavalsfamilie. Mijn ouders zijn Hans en Corrie Verwegen en zij waren het boerenbruidspaar in 2010. Zo zijn wij ook de club ingerold. Vanaf het begin dat ik in de Raad van XI zit heb ik mezelf beschikbaar gesteld als adjudant. Dat hoef je niet per se te doen als raadslid, maar ik vind dat je zo’n functie aanneemt om een prins bij te staan en te helpen bij een carnavalsseizoen. Als een prins mij dan kiest, ben ik er heel graag bij! En samen met Prins Jaap d’n Urste en adjudant JB gaat dat zeker goedkomen.”, lacht René.

Lijflied op de melodie van: Naar ’t Zuuje – Lex Uiting

Het hele jaar door denk ik

Aan de mooiste tijd van het jaar

Met m’n vrienden de kroeg in Carnavallen met elkaar

Met die dagen straal ik van geluk


Het is zo mooi, Hier kom ik voor terug
Kom ga je mee met ons op pad In ons mooie Kuussegat
Waar wij zijn geboren
Gelukkig geworden
Voel je thuis en maak vooral plezier
Carnaval dat vieren we hier

Als een Kuus door het leven
Je laat je even gaan
Al je zorgen even vergeten
Als je al je vrienden weer ziet staan
Met die dagen straal ik van geluk
Het is zo mooi, Hier kom ik voor terug

Kom ga je mee met ons op pad
In ons mooie Kuussegat
Waar wij zijn geboren
Gelukkig geworden

Voel je thuis en maak vooral plezier
Carnaval dat vieren we hier

Waar we ook gaan of gaan staan
Het carnavalsbloed stroomt waar het niet stromen kan
Dus trekken ons pekske weer aan
En drinken er nog eentje, nog eentje dan

Kom ga je mee met ons op pad In ons mooie Kuussegat
Waar wij zijn geboren
Gelukkig geworden

Voel je thuis en maak voor plezier
Carnaval dat vieren we
Carnaval dat vieren we
Carnaval dat vieren we hier