Vic van Heeswijk (1932 – 2023)

Bedroefd hebben we kennisgenomen van het overlijden van Vic van Heeswijk. Onze oud-Prins én trouwe maker van tientallen prinsenscepters overleed zondag 15 januari jongstleden op 90-jarige leeftijd. 

Tientallen jaren was Vic van Heeswijk verbonden aan c.v. de Kuussegatters. Zo stond hij als adjudant in 1979 de elfde Prins van Kuussegat, Pieter Vonk, ter zijde samen met Jos van Leur. Voor Peer II vervaardigde hij voor de eerste keer een unieke houten scepter. Een huzarenstukje dat hij later nog vele malen zou herhalen.

Onder het motto ‘Lááchter màr mi!’ zwaaide Vic in 1987 als Vic I zélf letterlijk de scepter over de Kuussegatters. Vanaf dat carnavalsseizoen werden alle opeenvolgende Prinsen door Vic voorzien van een persoonlijke scepter. Uit een stuk hout vervaardigde hij iedere keer een unieke ‘knots’. Deze werd zowel door de Prins, zijn naasten als onze leden en bevriende carnavalsverenigingen altijd met bewondering bekeken.

Voor het maken van dit kleinood voerde Vic enkele persoonlijke gesprekken met de aanstaande heerser van Kuussegat. In de scepter verwerkte hij het beroep, een hobby, karaktereigenschap of sterrenbeeld van de Prins. Met velen van hen had hij daardoor een bijzondere band. Het zorgde er ook voor dat Vic al die jaren nauw met de vereniging verbonden bleef.

Als Prins Vic I deed hij zich zelf een scepter cadeau met daarop een zingende piraat op een zeilboot. Een verwijzing naar de persoon zoals hij zichzelf zag; een vrijbuiter, een piraat. Hij zei daarover in het boek ‘Kuussegat 44 Plus’: “Vroeger kreeg een piraat opdrachten van de koning, die hij met gevaar voor eigen leven uitvoerde. Ik bepaal mijn leven ook helemaal zelf, vind zeilen ontzettend leuk om te doen en is een grote passie van me.”

Binnen de OPA’s was Vic door zijn enthousiasme, sociale en vaak creatieve inbreng een graag geziene gast. Tot het laatst was hij betrokken bij de club van Oud Prinsen en Adjudanten. Zo prijkt hij gelukkig ook nog op de jubileumfoto die van de OPA’s is gemaakt ter gelegenheid van ons 55-jarig bestaan.

Als carnavalsvereniging zullen wij Vic in dankbaarheid blijven herinneren voor alles wat hij voor Kuussegat heeft betekend. Onze gedachten gaan uit naar de naaste familieleden, nabestaanden en vrienden van Vic van Heeswijk. Wij wensen hen veel sterkte toe om dit verlies een plaats te geven.

Bestuur en leden c.v. de Kuussegatters