Carnaval in Kuussegat: de plannen & het programma vóór en tijdens carnaval!

Na een lange afweging en heel wat carnavalsberaad is het dan eindelijk zover: de Markt van Veghel krijgt een gigantische carnavalstent! De uitdaging was groot – samenwerken met de horeca of zelf een tent exploiteren? Achter Matteucci op de parkeerplaats of toch aan de gevel van de kroegen? Na de sheltertent van vorig jaar bleek dat een betere oplossing nodig was. En dat is gelukt! Een perfecte win-win waar iedereen van kan profiteren. De invulling van deze Feesttent op de Markt is ook rond. Je leest alles over het carnavalsprogramma met leuke activiteiten en evenementen hier.

Het samenspel tussen horeca en lokale carnavalsverenigingen kan een uitdaging zijn. Ook in omliggende dorpen waar carnaval gevierd wordt zien we dat terug. Vaak hebben horeca en lokale carnavalsvereniging verschillende belangen. Wat ook logisch is… De horeca is over het algemeen best bereid om te investeren in de hoge kosten voor een carnavalstent maar dat moet natuurlijk wel terugverdiend worden. Bij de carnavalsvereniging hoeft dat niet per se zo te zijn. Zij willen enkel dat het carnavalsgedruis een leuke tijd kan beleven in het dorp waar ze wonen of opgegroeid zijn. Als vereniging hoeft zo’n tent dan niet altijd winstgevend te zijn. Dat maakt het soms lastig om tot een samenwerking te komen. Maar dat is komend jaar verledentijd.

CV de Kuussegatters, Fellows & Friends en ’t Hart slaan de handen ineen.
Voorzitter Han Versantvoort, Prins Jaap d’n Urste (alias Jaap van Herwaarden) van Fellows & Friends, en Jeroen van den Nieuwenhuizen van ’t Hart van Veghel gingen in gesprek en willen een tent aan de gevel van beide zaken plaatsen. Een tent van maar liefst 25 bij 15 meter, die doorloopt tot ongeveer de fonteinen op de Markt. Versantvoort: “Het wordt echt een hele mooie tent die we kunnen opdelen in twee delen, zodat hij geschikt is voor grote en kleine evenementen. Aan de kopse kant kunnen we de tent opengooien en er is de mogelijkheid om een klein buitenterras te plaatsen.”

Programma 3 en 4 februari (het weekend vóór carnaval)
Ja, je leest het goed, je kunt in het weekend vóór carnaval de sfeer komen proeven in de tent op de Markt.

Zaterdag 3 februari

Op zaterdag 3 februari barst vanaf 20.00 uur het Loeiersfestijn los. Zingen, dansen en hossen op de beste carnavalsnummers, speciaal geschreven en uitgevoerd door enthousiaste groepen uit Veghel. Deze editie heeft een andere insteek… de cantusband Braccus zal de deelnemers begeleiden én er kan ook volop meegezongen worden met karaoke. Een feestavond die je niet wil missen!

Zondag 4 februari

Op zondag 4 februari om 12.30 uur zal de jaarlijkse Ludieke Fietstocht vertrekken vanaf de Markt in Veghel. Het evenement waar circa 200 uitgedoste types met een goed versierde fiets een rondje door Veghel rijden. Deze fietstocht is voor groot en klein én jong en oud en wordt al jaren georganiseerd door de kleinste commissie van cv de Kuussegatters. Uiteraard is er onderweg een stop voor een hapje en een drankje. Én niet te vergeten, een prijsuitreiking op de Markt van Veghel, aan het eind van de route. Wie wordt gehuld tot mooist verklede deelnemer van de Ludieke Fietstocht? Nog nooit meegedaan? Toch ‘ns doen: gewoon heel gezellig! Aansluitend zal de laatste repetitie van een aantal Meierijstadse blaaskapellen plaatsvinden op de Markt. Een en al gezelligheid op de Markt in Veghel.

Programma carnaval in de Feesttent op de Markt
De grote feesttent op de Markt is tijdens carnaval ook goed gevuld. Het programma is rond. We nemen je mee in 5 dagen vol zingen, lallen, hossen, dansen en genieten tijdens carnaval in Kuussegat. Hou de social media van de Kuussegatters goed in de gaten voor het laatste nieuws over de evenementen.

Vrijdag 9 februari

14.00 uur – Jong van Toen
Een leuk en gevarieerd programma voor een leuke middag seniorencarnaval. Een middag met voornamelijk lokale artiesten, een hapje en drankje, uitstekende ontzorging door onze OPA’s, en uiteraard een bezoek van Prins Jaap en gevolg. Kortom, weer alles uit de kast voor onze zeer gewaardeerde jong van toen! De uitnodigingen zijn verstuurd, dus we gaan vrijdagmiddag 9 februari in de grote feesttent weer een mooi feestje bouwen!

20.00 uur – Tinus Vol Gas
Heel wat Kuussen en Kuussinnen zullen het nog wel herinneren: Tinus Vol Gas. Het stond jaarlijks vast op de carnavalsagenda totdat café-zaal De Stapperij zijn deuren voorgoed sloot. Maar er is goed nieuws… Tinus vol gas is terug van weggeweest! Er kan weer naar hartenlust worden gefeest. Wel hebben cv de Kuussegatters en Tiny van der Sanden (waarnaar het feest is vernoemd) het concept anders ingestoken dan de bekende gezichten gewend zijn van Tinus Vol Gas. Op vrijdag 9 februari gaat Tinus om 20.00 uur van start in de feesttent op de Markt. De toegang is gratis. In plaats van onbeperkt drinken, kun je nu op deze avond onbeperkt feesten en dansen en onbeperkt met Tinus op de foto! Dat wordt weer een dolle boel wordt samen met Tiny van der Sanden. Gegarandeerd feest!

Zaterdag 10 februari

13.30 uur – Jeugd Carnavalsoptocht
Op carnavalszaterdag trekken de jongste Kuuskes met hun aanhang, karren en wagentjes vanaf 13.30 uur weer in een bonte carnavalsstoet door het centrum. Net als voorgaande jaren hebben vele kinderen van de basisschoolgroepen 1 tot en met 8 samen met hun leerkrachten, enthousiaste ouders en begeleiders weer de prachtigste creaties bedacht.

Zondag 11 februari

10.00 uur – Carnavalsmis Sint Lambertuskerk
De traditionele en sfeervolle carnavalsmis in de Veghelse Lambertuskerk is op zondagochtend 11 februari om 10 uur. Er wordt weer gerekend op een volle kerk. Dat betekent circa 900 bezoekers. De mis wordt ook live gestreamd via het YouTube kanaal van de Franciscus Parochie Veghel. Na de carnavalsmis kun je de straat oversteken om aan te schuiven bij de lunch. Het Foedtiem heeft weer een heerlijke lunch geregeld zodat we een goede bodem kunnen leggen voor de carnavalsoptocht.

13.00 – Grote Carnavalsoptocht
Op zondagmiddag barst carnavalvierend Kuussegat uit zijn voegen als de grote optocht door het centrum trekt! Rijen dik staat het volk langs de route waar ze met eigen ogen en oren kunnen zien én horen hoe wagenbouwers, loopgroepen en individuele deelnemers weer mooie creaties hebben verzonnen en gebouwd. Sfeerverhogende muziekgezelschappen maken dit spektakel compleet! Alle deelnemers kunnen in verschillende categorieën prijzen winnen. De uitreiking daarvan vindt direct na de optocht plaats op de Veghelse Markt.

Maandag 12 februari

13.30 uur – KuusseMontag
Kuussegat heeft KuusseMontag in ons hart geslosse! Und hoe?! Daβ betekent wiederum eine echte CarnavalsMontag oder Deutsche mittag auf de feesttent van Fellows & Friends en ’t Hart auf de Markt. Schlagerliebende Kuusegatters haben ein oenglaublich tolles program aus de hoge hoed gezauberd al ist diese jaar. Mit über 600 shows noemt ‘Wahnsinn’ zich dé deutschsprachtiger feestband van die Niederlande. Mit 8 bandleden vermaken zij ons du einen Nachmittag mit ihrem deutschen repertoit. Und neben dieser fantastischen band komt niemand minder dan ‘Die supertolle’ naar ons wunderschönen Kuussegat! Ist das zoeper, oder nicht? Weiter spielt feestbent Dùbent und C’est tout, und natülicht komt ook unser eigen Prins Jaap der Erste langs um dieses spektakel zu zien. Und so weiter, und so weiter…. Also, daβ wordt weer een geweldig sfeertje im das tent. Zets ’t im agenda: Montag 12 februari. Willkommen ab 13.30 uur. Zugang gratig!

Dinsdag 13 februari

13.00 uur – Nog inne dan…! 
Op de laatste dag van de carnaval gaan de Kuussen en Kuussinnen onder het motto ‘Nog inne dan!’ nog één keer goed los. In de carnavalstempel op de Markt genieten we nog een keer van de polonaise, een lekker glaasje bier, gezelligheid én de muziek. Natuurlijk zijn Prins Jaap d’n Urste, zijn adjudanten JB en René en hun hele gevolg van de partij. Er staan die middag optredens gepland van Steven Harks, zanger Olaf met heerlijke Nederlandstalige meezingers én niemand minder dan ‘Ons moeder zeej nog’ Jan Biggel! Dat wordt geheid een groot feest! De toegang tijdens ‘Nog inne dan!’ is helemaal gratis en iedereen is welkom!

18.30 uur – Lampionnenoptocht, Kuusverbranding & Tranenbal
Na een sfeervolle lampionnenoptocht en Kuusverbranding wordt ook in Kuussegat het officiële einde van het carnavalsseizoen ingeluid. Onder begeleiding van meerdere brandweerlieden loopt de stoet door het centrum naar de Lambertuskerk. Voor de kerk wordt uiteindelijk het einde van de carnaval voor Kuussegat ingeluid met de verbranding van de mascotte: de Kuus. Gevolgd door het Tranenbal in de feesttent op de Markt. Prins Jaap d’n Urste en Jeugdprins Nigel d’n Urste worden dan ontdaan van hun versierselen en worden woensdag gewoon weer wakker als Jaap en Nigel.

Woensdag 14 februari

18.30 uur – Askruisje halen
Zoals Pastoor Ard Smulders altijd zegt tijdens de carnavalsmis: “Tot ziens in de kerk en vergeet as-woensdag niet, dat kruisje helpt echt!